trygonometria
bartek: wiemy, że tgα + ctgα =√5 wówczas:
tg8 α + ctg8 α > √5
tg8 α + ctg8 α jest liczba niewymierną
tg8 α + ctg8 α =47
tg8 α + ctg8 α <√5
11 lut 21:19
Adamm: x+1/x=√5
x8+1/x8=(x4+1/x4)2−2=((x2+1/x2)2−2)2−2=(((x+1/x)2−2)2−2)2−2=
=((√52−2)2−2)2−2=47>√5
11 lut 21:23
Mila:
Podnoś kolejno do kwadratu; tgα*ctgα=1
47
11 lut 21:24
bartek: w takim razie odpowiedz pierwsza i trzecia są poprawne, dzieki
11 lut 21:24
emcia: tu wychodzi 47, co za tym idzie jest wieksza od pierwiastka z 5, wiec niewymierna nie mze byc?
12 lut 19:29
PW: A co to za rozumowanie:
x>√5 ⇒ x∊W ?
Powyżej √5 już niewymiernych nie ma?.
12 lut 19:34
Mila:
tg8 α + ctg8 α=47 i jest to liczba wymierna i większa od √5
12 lut 20:44