parametr
majkell: Zbiorem wszystkich wartości parametru m, dla których równanie
sin x + cos x + sin 2x = m − 1
ma rozwiązanie w przedziale (0; 2π) jest ?
pomocy:(
11 lut 21:12
anonim: Może tak:
sinx+cosx+sin2x+1=m
sinx+cosx+2sinxcosx+sin
2x+cos
2x=m
(sin
2x+2sinxcosx+cos
2x)+(sinx+cosx)=m
(sinx+cosx)
2+sinx+cosx=m
sinx+cosx=t
t
2+t=m
| | 1 | |
Parabola t2+t posiada wierzchołek w punkcie t=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Czyli dla t=− |
| ma jedno rozwiązanie dla |
| | 2 | |
teraz:
| | 1 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 4 | |
coś wokół tego, pokombinuj
można zamiast potęgować równanie skorzystać ze wzoru na sumę sinx+cosx=
√2sin(45
o+x)
ładniejszy wynik powinien wyjść
Może coś przynajmniej ruszyłem, bo nie wydaje mi się żeby to było w 100% dobrze ^^
Pozdrawiam!
11 lut 21:51
anonim: Oczywiście nie "słuchaj mnie" z poprzedniego postu, bo zamiast
| | 1 | | 1 | |
t=− |
| powinno być t=− |
| |
| | 2 | | 4 | |
11 lut 21:53
Xyz: Dołączam się do pytania
12 lut 13:02
kochanus_niepospolitus:
sinx + cosx + sin(2x) + 1 =
√2sin(x + 45
o) + (sinx + cosx)
2 =
√2(t +
√2t
2)
gdzie t = sin(x + 45
o) ; t∊<−1;1>
f(t) = 2t
2 +
√2t
minimum w badanym przedziale: f(−
√2/4) = −1/4
f(−1) = 2−
√2
f(1) = 2+
√2
12 lut 13:22