równanie
00000: | |x2−x|+1 | |
| =1 Jak rozwiązać takie równanie? Trzeba jakoś powyznaczać przedziały? |
| |x+1|−x2 | |
Proszę o jakieś wskazówki, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
11 lut 18:38
Krzysiek60: Analiza starozytnych
| |x2−x|+1−|x+1|−x2 | |
| =0 |
| |x+1|−x2 | |
|x
2−x|+1−|x+1|−x
2=0
Teraz przedzialy
11 lut 19:41
PW: Poprawka: ostatni składnik to +x2.
11 lut 23:20
Adamm: tak to jest ze sprowadzaniem do wspólnego mianownika
a wystarczyło obie strony wymnożyć przez |x+1|−x2
11 lut 23:21
00000: Mam pytanie, czy dziedzina to będzie x+1−x2>0 i −x−1−x2>0? I czy później wyjdą 4 przedziały?
12 lut 16:55
Krzysiek60: Adamm liczylem to w pamieci i wkradl sie blad
napisalem CI analiza starozytnych
Na poczatku nie wyznaczasz dziedziny ale na koncu musisz koniecznie sprawdzic rozwiazania by
nie bylo obcych pierwiastkow
12 lut 17:40
Krzysiek60: Jesli chodzi o pytanie 16 : 55 to nie (dlaczego tak by mialo byc ?
jesli juz to |x+1|−x2≠0
12 lut 18:06