DOWÓD!
Maturzysta2018: Uzasadnij, że jeżeli a,b,c są liczbami dodatnimi, to:
2ab/c + 2bc/a + 2ac/b ≥ 2a + 2b + 2c
jak na razie sprowadziłem lewą stronę równania do wspólnego mianownika, dzięki czemu dostałem:
2a2b2+2b2c2+2a2c2 , później wyciągnąłem przed nawias i otrzymałem:
a2(2b2+c2)+c2(2b2+a2)
po lewej stronie po wszystkich działaniach wyszło mi:
2abc(a+b+c)
wszystko:
a2(2b2+c2)+c2(2b2+a2) ≥ 2abc(a+b+c) − napisałem pod lewą stroną, że zawsze >0,
a przy drugiej, że nie zawsze. Czy to dobrze wykonany dowód? Nie miałem innego pomysłu
11 lut 18:37
Mila:
1)
Obie strony masz dodatnie , bo sumy składników są dodatnie.
Czy zachodzi nierówność nie możemy stwierdzić
2)
Skorzystamy z własności , że dla a,b>0 zachodzi nierówność:
| a | | b | |
| + |
| ≥2, przy czym równość zachodzi dla a=b |
| b | | a | |
| 2ab | | 2bc | | 2ac | |
| + |
| + |
| ≥ 2a + 2b + 2c |
| c | | a | | b | |
| | ab | | ab | | bc | | bc | | ac | | ac | |
L= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = grupujemy |
| | c | | c | | a | | a | | b | | b | |
| | ab | | bc | | ab | | ac | | bc | | ac | |
=( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+( |
| + |
| = |
| | c | | a | | c | | b | | a | | b | |
| | a | | c | | b | | c | | b | | a | |
=b*( |
| + |
| )+a*( |
| + |
| )+c*( |
| + |
| )≥2b+2a+2c |
| | c | | a | | c | | b | | a | | b | |
cnw
11 lut 19:20
Maturzysta2018: @Mila dziękuję bardzo
11 lut 19:33
Mila:
11 lut 19:35