Udowodnienie tożsamości sum
Stefan: Udowodnij że:
n n n
∑ ∑ j = ∑(n−j+1)j
k=1 j=1 j=1
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Z góry dzięki.
11 lut 17:38
Blee:
n
j=1
n n
k=1 j=1
n
| | 1+n | |
∑ j*(n−j+1) = 1*n + 2*(n−1) + ... + n*1 ≠ n*[ |
| *n] |
| | 2 | |
j=1
zapewne po lewej stronie równania zapomniałeś 'k'
11 lut 17:45
Stefan: Wielkie dzięki za odpowiedź. Przepisałem tak jak jest w książce, pewnie jest jakiś błąd. Chodzi
Ci, że lewa strona równania powina wygladać:
n n
∑ k ∑ j
k=1 j=1
?
11 lut 17:51
Blee:
no to zauważ, że lewa strona to nic innego jak:
| | n*(n+1) | |
i musisz udowodnić, że ∑j (n−j+1) = |
| |
| | 2 | |
co raczej trudne nie jest, prawda
11 lut 18:17
Stefan: Zgadza się, z tym już nie mam problemu. Szkoda mi tylko czasu który spędziłem na szukaniu
błędu w rozumowaniu przy błędnym poleceniu. No nic, dzięki wielkie za pomoc.
11 lut 18:30