Kombinatoryka
Krzysiek60: Ile slow trzyliterowych mozna napisac uzywajac 5 liter
Tutaj bedzie 53 = 125
Jednak ogolnie mam problem z okresleniem co jest n i co jest k jesli V= nk
czy moze ktos ewentualnie napisac jak to rozpoznac ?
11 lut 17:38
Jerzy:
Masz słowa: XYZ
Za X masz możliwość wstawienia jednej z 5 liter
Za Y masz ....... z 5 liter
Za Z masz.... z 5 liter
To 3 elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru 5 − cio elementowego
11 lut 17:41
Basia: też mam taki problem jak Krzysiek60, ale mam też na ten problem sposób
miejscom w słowie przyporządkowuję litery czyli:
3→5 |Ω|=53
12 lut 03:49