kombinatoryka .
Krzysiek60: Na ile sposobow mozna rozdzielic piec roznych funkcji pomiedzy 15 osob
Czli u nas bedzie n=15 ik=5
to daje 515
jednak z wzden sposob nie zgadza sie to z odpowiedzia
Odp=720 720 .
11 lut 16:31
11 lut 16:37
Krzysiek60: Jerzy tylko wytlumacz dlaczego tak .
11 lut 16:42
Jerzy:
Wybieramy kombinację 5 osób spośród15 i permutujemy funkcje w obrębie wybranej piatki.
11 lut 16:44
Krzysiek60: Dobrze .
a mozesz wytlumaczyc dlaczego nie mozna tutaj zastosowac wzoru na wariacje z powtorzzeniami ?
11 lut 16:46
blx: Wariację z powtórzeniami nie można zastosować, ponieważ rozdzielamy elementy.
Wariację bez powtórzeń również nie można zastosować, ponieważ każdej osobie przyporządkowujemy
jedną funkcję, a nie funkcji przyporządkowujemy osobę.
11 lut 16:50
blx: W sensie nie można zastosować wariacji bez powtórzeń na całym zbiorze, trzeba ten zbiór
ograniczyć, wybierając podzbiór pięcioelementowy.
11 lut 16:51
Jerzy:
Możesz też policzyć z reguły mnożenia: = 15*14*13*12*11
11 lut 16:53
Krzysiek60: Dzieki Wam
11 lut 17:03
Krzysiek60: Jerzy
Z reguly mnozenia wychodzi 360360 a w odp jest 720720
Moze Mila tez sprawdzi Zadanie 25 strona 104 .
11 lut 17:15
iteRacj@:
Krzysztof, a czy w treści zadania jest mowa o tym, czy jedna osoba może pełnić tylko jedną
funkcję czy więcej ?
11 lut 17:22
Krzysiek60: Wolabym Krzysiek

Nie nie ma
11 lut 17:28
Krzysiek60: Ale tez moze byc blad w odpowiedzi
11 lut 17:34