Styczna do wykresu funkcji
kubaa: Witam, czy ,ktoś podpowie mi jak obliczyć w tej sytuacji styczną do wykresu funkcji f(x)
| | 1 | |
Obliczyłem juz pochodną funkcji f(x) = |
| |
| | x3 | |
Wiem, że ma przechodzić przez punkt P(−3
12 )
11 lut 16:26
Jerzy:
W jakim punkcie ma być ta styczna ?
11 lut 16:29
blx: y=ax+b − równanie stycznej
x0 − punkt styczności
a=f'(x0)
y=f'(x0)+b
f(x0) = f'(x0)x0 + b (prosta przechodzi przez punkt (x0, f(x0)) )
b = f(x0) − f'(x0)x0
y = f'(x0)x + f(x0) − f'(x0)x0
Teraz do tego równania podstawiamy punkt P i wyznaczamy punkt x0. Znając punkt styczności,
możemy podać równanie stycznej.
11 lut 16:32
kubaa: | | 1−6x2 | |
Nie mam tego podane, znam wzór funkcji f(x) = |
| oraz punkt przez który ma |
| | 6x2 | |
przechodzić P. Podałem wyżej
11 lut 16:32
blx: Jerzy, znajomość pkt. styczności w tym zadaniu nie jest wymagana.
11 lut 16:32
kubaa: blx, czy mógłbyś doprowadzić równanie do końca, nie potrafię go rozwiązać
11 lut 16:42
Blee:
kuba najpierw to Ty się zdecyduj jak wygląda funkcja f(x)
bo raz podajesz taką a raz inną
11 lut 17:04
Blee:
f(x0) = ... napisz czemu to jest równe
f'(x0) = ... napisz czemu to jest równe
y = 1/2
x = −3
podstawiasz to wszystko do podanego o 16:32 równania,
otrzymujesz równanie z niewiadomą 'x0', którą wyliczasz
mając x0 wyznaczasz równanie stycznej (patrz na nowo równanie z 16:32).
11 lut 17:05