Układ równań
UczącySię: Rozwiąż układ równań i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m:
1. x2 + y2 −4= 0
2. x +y −m = 0
To są te dwa równania spięte klamrą
I teraz czy ja mam z nich wyliczyć y ?
11 lut 15:47
blx: Z równania 2. wyznacz y i wstaw do pierwszego, otrzymasz tym sposobem sparametryzowane równanie
kwadratowe. Wtedy wystarczy rozważyć znak delty.
11 lut 15:49
PW: Dobrze by było narysować w układzie współrzędnych, co to znaczy.
Pierwsze równanie opisuje okrąg o środku (0, 0) i promieniu 2.
Drugie równanie to prosta zależna od parametru m. Od razu widać, czego się można spodziewać.
11 lut 15:53
Krzysiek60:

Odpoczene chwile od kombinatoryki
Zauwaz z ete dwa rownania przedstawiaja
1 okrag o srodku (0,0) i pronieniu r=2
2 to prosta y=−x+m
Musisz sobiezrobic dokladny rysunek cos mi tutaj nie wychodzii
niebieska to y=−x teraz tak musisz dobrac m zeby byly dwa punkty przeciecia okregu z prosta
, 1 punk
i dla pewnego m nie ma punktow wspolych .
11 lut 15:58
UczącySię: PW ale czy druga prosta nie jest zależna od x i m ?
11 lut 15:59
PW: Prosta ma równanie
y=−x+m.
W zależności od wartości parametru m będzie się przesuwała w górę lub w dół. Krzysiek narysował
ją dla m=0.
11 lut 16:03
UczącySię: Krzysiek dzięki

Jednakże dobranie tego m raczej z rysunku nie wyjdzie
11 lut 16:04
UczącySię: Już wyszło, dzięki wszystkim za pomoc! Zadanie w sumie proste
11 lut 16:07
piotr: można i z rysunku odczytać m (bo jest łatwy kąt nachylenia prostej)
dwa rozwiązania: m∊(−2√2; 2√2)
jedno m= −2√2 ∨ m = 2√2
dla pozostałych m brak rozwiązań
11 lut 16:50