Dla danego przekształcenia
red_baron: Dla danego przekształcenia
∫: IR3 → IR3 ∫(x,y,z) = (x+2z, y+z, −2y+2y−5z)
Znajdz:
f−1 (x,y,z)=? oraz f−1 (1,2,−1)=
11 lut 15:29
Basia:
macierz przekształcenia A
(1 0 2)
(0 1 1)
(−2 2 −5)
detA = 1*1*(−5) + 0*1*(−2) + 2*0*2 − 2*1*(−2) − 1*2*1 − (−5)*0*0 =
−5 +4−1 = −2
wyznacz macierz A−1
to jest macierz przekształcenia f−1(x,y,z)
12 lut 03:10
Milo: Moim zdaniem macierz f−1 to (AT)−1
bo mamy f(1,0,0) = (1,0,−2)
f(0,1,0) = (0,1,2)
f(0,0,1) = (2,1,−5)
więc f−1(1,0,−2) = (1,0,0)
itd.
12 lut 16:08
Milo: Głupoty gadam, @Basia ma rację
12 lut 16:10
Adam0: to w końcu ∫ czy f?
trzeba się zdecydować
12 lut 16:16
Mila:
I trzecia współrzędna: −2y+2y−5z ?
12 lut 20:59