wielomiany i wartość bezwzględna
kaśka: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x
5+3x
3=|m−2|
przez wielomian q(x)=x+1 jest równa r=6.
Jaka jest metoda na to? Nie mogę dojść do tego, help me
11 lut 14:43
Eta:
Myślę,że w(x)=x5+3x3+|m−2|
11 lut 14:49
blx: Czy nie powinno być w(x)=x5+3x3−|m−2| ? Jeżeli tak, to korzystamy z twierdzenia o reszcie z
dzielenia wielomianu (W(−1) = 6)
11 lut 14:50
Eta:
warunek: w(−1)=6
otrzymujesz:
−1−3+|m−2|= 6 ⇒ |m−2|=10 ⇒ .............. m= 12 v m= −8
================
11 lut 14:51
kaśka: oczywiście w(x)=x5+3x3+|m−2|
przepraszam
11 lut 14:52