Bardzo Proszę o pomoc Dwa okręgi o promieniach 6 cm i 16 cm są wewnętrznie stycz
kdafb: Błagam o pomoc
Dwa okręgi o promieniach 6 cm i 16 cm są wewnętrznie styczne . Prosta MN przechodząca przez
punkt styczności N wyznacza w każdym z okręgów cięciwę. Jedna z nich ma długość 10cm . Jaką
długość ma druga cięciwa ? Ile rozwiązań ma to zadanie? Bardzo proszę o pomoc ,
Z góry dziękuje.
6 lut 15:13
kdafb: Proszę o pomoc. Dwa okręgi o promieniach 6 cm i 16 cm są wewnętrznie styczne . Prosta MN
przechodząca przez punkt styczności N wyznacza w każdym z okręgów cięciwę. Jedna z nich ma
długość 10cm . Jaką długość ma druga cięciwa ? Ile rozwiązań ma to zadanie? Bardzo proszę o
pomoc , Z góry dziękuje.
6 lut 15:22
Godzio:

r = 5
R = 16
1) zielone
6(10+x) = 160
60 + 6x = 160
6x = 100
| | 2 | |
2 cięciwa ma długość 11 |
| cm
|
| | 3 | |
2)fioletowe
60 = 16x
| | 3 | |
w cięciwa ma długość 3 |
| cm |
| | 4 | |
6 lut 15:40