parametr
FotherMucker: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
| | 1 | |
f(x)= |
| |
| | √Im2+m−6)x2+(m−2)x+1 | |
Czyli:
1. Δ<0
2. a>0
?
11 lut 12:45
Jerzy:
Tak.
11 lut 12:46
blx: Rozważ jeszcze przypadek, gdy współczynnik a funkcji kwadratowej jest równy 0.
11 lut 12:47
blx: Jerzy, jesteś w błędzie. Dla m = 2 f. kwadratowa jest zawsze większa od zera (mamy bowiem wtedy
funkcję stałą).
11 lut 12:48
igorek: delta =0
a=0
11 lut 12:49
igorek : delta =0 i a=/ 0 *
11 lut 12:52
blx: Igorek, delta nie może być równa zero, ponieważ wtedy w mianowniku będziemy mieli miejsce
zerowe, a nie można dzielić przez zero.
11 lut 12:52