Rozwiąż równanie
maserati98: Rozwiąż równanie
x−2+4x−....=5x+3
Wiem już ze g=−2x więc x należy do zbiory (−2,2)
Suma = x1+2/x
Po rachunkach na końcu wyszło mi równanie kwadratowe 4x2+13x+6=0
Delta wyszła brzydka bo 73
Czy dobrze obliczyłem
11 lut 12:41
PW: Jeżeli iloraz ciągu geometrycznego q ma spełniać nierówność
|q|<1,
to
czyli
− rozwiąż to poprawnie.
11 lut 12:52
blx: maserati98, pierwszym wyrazem tego nieskończonego ciągu geometrycznego nie jest x, tylko −2.
11 lut 12:54
PW: A dlaczego?
| | −2 | |
x jest pierwszym wyrazem, zaś |
| jest ilorazem ciągu. |
| | x | |
Oczywiście pierwsze założenie: x≠0.
11 lut 13:08
blx: Faktycznie, masz rację PW, przeoczyłem to.
11 lut 13:22
Blee:
Co nie zmienia faktu ze faktycznie Δ zbyt ladna nie wychodzi
11 lut 13:23
PW: I pewnie o to idzie autorowi zadania, żeby pokazać, iż jedno z rozwiązań równania nie jest
rozwiązaniem zadania.
11 lut 14:01