Logarytmy
Marek: Ktoś ma pomysł jak się zabrać za tego typu zadania
wyznacz najmniejszy z przedziałów (a,b), o końcach będących liczbami całkowitymi, do którego
należy podana liczba
a)log
23
b)log
87
d)log
0,
115
Jak mam coś takiego to nawet nie wiem jak zacząć
11 lut 11:46
Jerzy:
a) log22 < log23 < log24 ⇔ 1 < log23 < 2
11 lut 11:50
the foxi:
Szukasz większej i mniejszej liczby logarytmowanej od podanej w przykładzie, ale takich, które
po zlogarytmowaniu dadzą liczbę całkowitą
Przykład:
a) log24=2
log22=1
więc log23 należy do przedziału (1;2)
z kolejnymi podobnie
11 lut 11:50
Marek: ok teraz już wiem jak robić tego typu zadanka ale z ostatnim przykładem nic mi nie wychodzi
log
0,
1 14<log
0,
1 15<log
0,
1 16
i dalej jedyne co mi przychodzi do głowy
| log14 | | log16 | |
| <log0,1 15< |
| |
| log10−1 | | log10−1 | |
a dalej nie wiem nic nie wychodzi o ile to jest dobrze
11 lut 12:17
Blee:
To co napisales jest zle ... funkcja f(x) = log0.1x jest funkcja MALEJACA
11 lut 12:21
Jerzy:
Za bardzo kombinujesz.
log0,1(0,1) = 1 oraz log0,1(10) = −1
11 lut 12:21
Blee:
log0.115 = −log15
−log10 > −log15 > −log100
11 lut 12:22
Marek: no wiem ale z takim ułamkiem w podstawie to nie wiem co robić
11 lut 12:22
Marek: ok teraz rozumiem
11 lut 12:24