n | ||
mam policzyć ∑ | od 1 do ∞ | |
3n |
1 | 1 | 1 | |||||||||||||
∑n=1∞ | xn= | x | |||||||||||||
3n | 3 |
|
1 | x | |||
∑n=1∞ | xn= | |||
3n | (3−x) |
d | 1 | d | x | |||
∑n=1∞ | xn= | |||||
dx | 3n | dx | 3−x |
1 | (3−x)−(−1)x | |||
∑n=1∞n | xn−1= | |||
3n | (3−x)2 |
1 | 3 | |||
∑n=1∞n | xn−1= | |||
3n | (3−x)2 |
n | 3x | |||
∑n=1∞ | xn= | |||
3n | (3−x)2 |
3 | 3 | |||
f(1)= | = | |||
(3−1)2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |