ciąg an
michal: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dany jest ciąg an okreslony wzorem : an= |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 5 | | 10 | | 15 | | 5n | |
wtedy:
a) ciąg an nie jest ograniczony
b)istnieje taki wyraz tego ciągu który jest wiekszy niż 2016
c)ciąg an jest rosnący
d)istnieje taki wyraz tego ciagu który jest mniejszy niz 2016
proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
11 lut 10:13
Blee:
an to suma skonczonego ciagu geometrycznego o b1 = 1/5 i q = 1/2
Suma ciagu bn jest skonczona (warunek co do q spelniony) wiec ciag an jest ograniczony z gory
Czyli (a) odpada natomiast (c) na pewno jest spelnione (q>0).
Z oczywistych oczywistosci wiemy ze (d) jest spelnione (chociazby a1 = 1/5 < 2016)
Pozostaje obliczyc sume ciagu bn i sprawdzic czy bedzie wieksza od 2016.
11 lut 11:03
michal: a w jaki sposob obliczyc sume bn? nadrabiam zaleglosci i jestem w tym zupelnie zielony
11 lut 11:40
Blee:
Poszukaj sobie haslo: suma ciagu geometrycznego
11 lut 11:56
michal: i tam we wzorze jako n podstawic 2016?
11 lut 12:46
blx: Blee, ciąg nazwany przez ciebie bn nie jest ciągiem geometrycznym.
11 lut 12:57
Blee:
Faktycznie ... zle spojrzalem.
| | 1 | |
Ehhh ciag an to nic innego jak ∑ |
| i taki nieskonczony szereg NIE JEST ograniczony. |
| | 5n | |
Wiec wszystkie odpowiedzi sa prawidlowe.
11 lut 13:07