Geo
Michał: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym punkt D jest środkiem
podstawy AB. Punkt K− z kolei− jest symetryczny do punktu D względem prostej AC, punkt
L−symetryczny do punktu D względem prostej BC. Oblicz odległość punktów K i L, jeśli |AB| =
|CD| = 10dm
11 lut 10:02
Eta:

1/ Szukana długość |KL|=2x
|AB|=10=|DC| to |BC|=
√100+25= 5
√5
|DL=2w
| | 1 | | 1 | |
P(BDC)= |
| *5*10= 25 i P(BDC)= |
| w*|BC| |
| | 2 | | 2 | |
to w*5
√5= 50 ⇒ w= 2
√5 to 2w=4
√5
Zauważ trójkąty podobne ΔDLG i BDC z cechy (kkk)
| | 4√5 | | 4 | |
to |
| = |
| =k −−− skala podobieństwa |
| | 5√5 | | 5 | |
zatem x= |DC|*k ⇒ x= 8
to |KL|=2x= 16 dm
================
11 lut 14:14