Geo
Michał: Czworokąt ABCD, w którym |AB|= 1dm, |BC| = 2dm, |CD| = 3dm, jest wpisany w okrąg i jego
przekątne są prostopadłe. Oblicz pole tego czworokąta
11 lut 09:42
iteRacj@:

ΔABS, ΔBCS, ΔCDS, ΔADS prostokątne
z tw.Pitagorasa dla tych trójkątów
|SA|
2+|SB|
2=1
2
|SC|
2+|SB|
2=2
2
|SC|
2+|SD|
2=3
2
|SA|
2+|SD|
2=|AD|
2
stąd
|SA|
2+|SB|
2+|SC|
2+|SD|
2=3
2+1
2
(|SA|
2+|SD|
2)+(|SB|
2+|SC|
2)=10
|AD|
2+4=10, |AD|>0
|AD|=
√6
z tw. Ptolemeusza |AC|*|BD|=|AB|*|CD|+|CB|*|AD| = 1*3+2*
√6
| 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| *|AC|*|BD|*sin 90o= |
| *|AC|*|BD|= |
| *(1*3+2*√6) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
11 lut 12:42