Oblicz całkę dla n∊N
Patłyk2703: Oblicz całkę dla każdego n∊N
1
∫x
n*lnx dx
0
idzie fajnie, zaczynam przez części.
| | | u= lnx v'=xn | | | u'=1/x v=xn+1/n+1 | |
| |
∫= | = |
| | |
| | xn+1 | | xn+1 | |
lnx* |
| − ∫ |
| = |
| | n+1 | | x*(n+1) | |
| | xn+1 | | 1 | | xn+1 | |
lnx* |
| − |
| * |
| = |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| xn+1 | | 1 | |
| (lnx − |
| ) |10 |
| n+1 | | n+1 | |
i teraz mam problem, bo jak podstawię sobie 0 do lnx za x to wpadnie mi ln0, który jest równy
teoretycznie −
∞
i co ja mam bidny zrobić?
Patłyk2703: boże, przecież jak podstawię za 0 to całość mi się wyzeruje bo 0
n+1 to 0. Jestem tak
zajebisty że sam sobie robię zadania na tym forum. Żartuję przepraszam za spam

.