Sprawdzenie zadania liczby zespolone
Bruno: iz2−4iz+5i=0
a=i b=−4i c=5i
Δ−4i2−4*i*5i
Δ=4
z1=4i−42i=−2
z2=4i+42i =6
Dzięki
11 lut 09:16
11 lut 09:35
Bruno: Nie mogę skrócić 4i z 2i?
11 lut 09:39
Blee:
| | 4√3 − 4 | |
Hmmm a jak masz |
| |
| | 2√2 | |
to tez skracasz i wychodzi = 2
11 lut 09:41
Blee:
Pierwiastki mialy byc takie same
11 lut 09:42
Bruno: To wyjdzie 2−2i?
11 lut 09:49
iteRacj@: @Bruno żle policzyłeś Δ i pierwiastki
i*62−4i6+5i≠0
11 lut 09:56
Bruno: Sorki jeśli to jakieś głupie pytanie czy coś, ale skąd ta 6?
11 lut 09:58
Bruno: albo może po prostu gdzie zrobiłem błąd w delcie?
11 lut 09:58
iteRacj@: Twoje z2=6, ten błąd to pokazał już Blee
ale Ty masz i Δ masz źle policzoną
11 lut 10:01
Bruno: Mógłbyś mi podpowiedzieć co policzyłem w niej nie tak? Co źle podstawiłem?
Sorki naprawdę, ale w technikum będę miał na sprawdzianie dodatkowe punkty za właśnie
kwadratowe w zespolonych i chicałbym się ich nauczyc, ale właśnie w tym wychodzi zły wynik
11 lut 10:08
iteRacj@: w Δ to ja się pomyliłam, bo brakuje nawiasu i znaku równości, więc mi się czerwona lampka
zapaliła
ale wynik jest dobrze wpisany, sorry za zamieszanie z tą Δ
11 lut 10:18
Krzysiek60: Delte madz dobrze
natomiast zle pirwiastki
| | 4−2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
x1= |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2i | | 2i | | 2i | | i | | i | | i | |
Licz x
2
11 lut 10:18
Bruno: sorki, ale masz 4−22i a pierwiastek chyba powinien być 4i−22i Bo przecież b=−4i
11 lut 10:21
Krzysiek60: | | 4i−2 | | 1 | |
Tak bedzie |
| = 2− |
| |
| | 2i | | i | |
Dopiero wstalem
11 lut 10:25
Bruno: sprawdzałem na wolframalpha i pierwiastki wyskakują 2−i, 2+i
11 lut 10:25
Krzysiek60: Drugi pierwiastek bedzie sprzezony do pierwszego
11 lut 10:28
Bruno: Dziękuję ślicznie za pomoc ♥
11 lut 10:30
Bruno: Aczkolwiek, my tu liczyliśmy 4i−22i
a pierwiastek mi wyszedł 4i−4/2i
11 lut 10:33
Bruno: Już sam nie wiem jak to
11 lut 10:44
Krzysiek60: Chopie √4= ?
11 lut 10:45
Bruno: Haha, sorki, zacmienie mózgu
11 lut 11:02
PW: Żal patrzeć na te męczarnie.
iz
2−4iz+5i=0
dzielimy stronami przez i
z
2−4z+5=0
Δ=16−4
.5=−4,
√Δ=2i (lub −2i, nie ma to znaczenia dla obliczenia rozwiązań)
z
2=2+i
11 lut 12:37