matematykaszkolna.pl
Rozwiąż nierówność logarytmiczną. Mathev: Chciałbym prosić o wytłumaczenie jak rozwiązać taką nierówność, z góry dziękuje. log0,4(1x−2)<log0,4(x−2)
11 lut 08:17
Blee: Kuzwa (bo inaczej zareagowac nie mozna) ... ta nierownosc byla przez Ciebie (lub kogos innego) dodana dzien lub dwa dni temu Raczej przez Ciebie. Wiec czemu czekasz na gotowca gdy bylo Ci podane praktycznie jak na tacy?
11 lut 08:27
Blee: Nawet nicku nie zmieniles Wez sie chlopie ogarnij troche a nie robisz z nas idiotow.
11 lut 08:28
Blee: Z tego co widac po innych zadaniach jakie dodal ow czlek to STUDENT (zalamac sie mozna) Ktory w momen ie otrzymania odpowiedzi/gotowca dziekuje, a jak otrzymania je jedynie wskazowke (rozwiazanie do pewnego momentu) to nie odzywa sie (i zapewne czeka na gotowca).
11 lut 08:31
Mathev: Bo jeśli dostanę wskazówkę to owszem, mogę rozwiązać zadanie, tylko jest jeden mały tyci problem... Mianowicie taki, że jeśli je rozwiąże to nadal nie mam pewności czy wynik będzie dobry czy robię gdzieś błąd.
11 lut 08:33
Blee: To czemu nie napiszesz w TAMTYM temacie swojego rozwiazania. Wtedy sprawdzimy czy masz dobrze. Niee ... Ty nie chcesz tego sam rozwiazac. Ty chcesz gotowca. I tylko głupio starasz się wytłumaczyć swoje lenistwo. Chłopie, czy Ty myślisz że My się wczoraj urodzilismy? Zaraz jeszcze napiszesz, że sie obrażasz bo przecież Ty chciałeś sam zrobić i to ja taki zły i nie dobry jestem. A swoja drogą − jak Ty na studia sie dostales skoro nie potrafisz rozwiazac nierownosci:
1 

> x−2
x−2 
11 lut 08:39
Blee: Bo do tego momentu 'Lisek' Ci gotowca dal.
11 lut 08:39
Mathev: To wytłumacz mi jedną rzecz Panie psychologu, bo po tym co o mnie piszesz to zaraz zarysujesz mój portret psychologiczny >.< Po co mi gotowiec? W jakim celu? Jak nauczę się jednego przykładu na pamięć, bo mi ktoś na forum go rozwiąże to nie wiem czy dam sobie później radę >.<
11 lut 08:41
Mathev: To pozwól, że zakopując topór wojenny zapytam, czy poprawnym rozwiązaniem tego jest xe(2,5)
11 lut 08:49
Blee: Po co? Nikt tego nie wie dlaczego cale pokolenie 'daj mi daj mi' chce jedynie gotowca i nic wiecej. Jak juz wczesniej napisalem −−− gdybys chcial to rozwiazac sam i tylko sprawdzic (upewnic sie) co do rozwiazania to bys rozwiazal ow nierownosc od postaci ktora zapisal Foxi. Jest to nierownosc na poziomie GIMNAZJUM. Ty natomiast dodawales zadania o liczbach zespolonych, czyli jestes na studiach Nierownosci nie zrobiles badz nie raczyles napisac ze zrobiles (i jak zrobiles) tylko ponownie dodales nierownosc wyjsciowa. Wniosek: Chcesz gotowca, a teraz bedziesz sie staral odwrócić kota ogonem. A na.dokladke − to czemu w jedynym dwoch watkach w ktorych dostales WSKAZOWKE a nie gotowe rozwiazanie, nie odzywasz sie? Czyzby to byl zwyczajny przypadek?
11 lut 08:50
Mathev: Przekrzykiwanie się jest bezsensowne
11 lut 08:52
Natalia: ojej
11 lut 08:53
Blee: Nie ... to jest zly przedzial. I dlatego konieczne jest TWOJE ROZWIAZANIE Aby wskazac ewentualne bledy.
11 lut 08:53
Blee: Twoj błąd wynika z wykorzystania zlego wzoru skróconego mnożenia
11 lut 08:57
Mathev: oczywiście funkcji wymiernej przedział będzie xe(−nieskończoność, −5) i (−2, 5
11 lut 08:58
Blee: Teraz zaczynasz kombinowac jak 'kon pod gore'. PELNE rozwiazanie podajesz tutaj To wskazuje bledy, poprrawiasz i dojdziesz do prawidlowego rozwiazania.
11 lut 09:01
Mathev: Dobra, to zaraz siądę i tu rozpisze, dzięki.
11 lut 09:03
Mathev: log0,4(1x−2)<log0,4(x−2) i tutaj założenia wychodzą że 1/x−2 ≥0 i x−2≥0 po obliczeniu części wspólnej wychodzi (2,+) zmieniam znak i usuwam logarytmy 1x−2 > (x−2) dochodzę do momentu −x2+5x+2>0 i teraz obliczam, że ab>0 ⇔ a>0b> lub a<0b<0 I część wspólna rozwiązania i zbioru wartości to (2,5)
11 lut 09:09
Blee: Bledy: 1) zalozenia to .... > 0 2) skoro wiesz ze (x−2) > 0 to mozesz sobie spokojnie pomnozyc obie strony przez (x−2) 3) ale jak juz robisz tak jak robisz to i tak: (x−2)(x−2) = (x−2)2 x2 − 4
11 lut 09:31