Udowodnij, że
Natalia: Udowodnij, że
| π | | ex2+1 | |
| ≤ ∫10 |
| dx≤ e |
| 2 | | sinx2+1 | |
11 lut 07:30
Natalia: up
11 lut 08:35
Blee:
Spokojnie Natalio. Jest niedziela rano. Nie mamy tutaj jakis dyżurów 24godziny na dobę, aby
zawsze ktoś był co da rozwiazanie.
| | e + e | | e + 1 | |
Oszacowanie z góry latwo wykazać ponieważ e = |
| > |
| = f(1) natomiast |
| | 2 | | 2 | |
lim
x−>0+ f{x} = 0
Wiec funkcja ta wyznacza figure o mniejszym polu niz pole prostokata o wymiarach e na 1.
11 lut 08:44
Blee:
Nad szacowaniem z dolu trzeba sie chwile zastanowoc.
Masz jakies pomysly? Cos juz probowalas zrobic?
11 lut 08:45
Natalia: hmm, wiesz, ja generalnie nie wiem jak to interpretować na takich bardziej skomplikowanych
przypadkach. Mamy do czynienia z całką. Użyłeś tu skrótu myślowego, jakbyś chciał po prostu
żywcem funkcję spod całki porównać z e.
Rozumiem, że po prostu tutaj w pamięci licząc wiemy, że kiedy cała funkcja będzie nam się
równała e, to całka z niej będzie równa ∫e = e∫1 = e*x, a dla naszego |
10 jest to w
dalszym ciągu 1*e−0*e=e. Ok mogę się zgodzić.
Natomiast do prawej strony będziemy chyba musieli sobie podwinąć całkę w szereg i coś ciekawego
| | ex2 | | 1 | |
zrobić... rozbić na 2 ułamki |
| + |
| i jakoś spróbować to |
| | sinx2+1 | | sinx2+1 | |
policzyć? Zaraz się zabieram za podobny pomysł, po prostu mam problemy jeszcze z interpretacją
całości zagadnienia.
11 lut 09:08
Natalia: lewej strony* wybacz.
11 lut 09:08
Natalia: ale z kolei jak mam do czynienia z takimi dwoma całkami to liczenie może być ciężkie , może
jeszcze spróbuję przez części, a co jakby wprowadzić tu szeregi?
11 lut 09:12
Natalia: | | en2+1 | |
może jakby tą całkę przedstawić jako (od 0 do ∞)∑ |
| ? Coś w tym stylu? |
| | sinn2+1 | |
11 lut 09:14
Natalia: | | 1+1 | |
no wtedy mamy sobie coś a'la 1 ≤sin+1≤ 2. I wtedy dla n=0 mamy |
| co jest większe niż |
| | 2 | |
| | π | |
|
| ale coś tu chaosu za dużo. |
| | 2 | |
11 lut 09:19
Natalia: | | e1+1 | | π | |
boże, co ja piszę, miało być |
| jest większe niż |
| . A szereg powinien być po n a |
| | 2 | | 2 | |
nie po
∞. Czyli wtedy dla n≥1 się to zgadza, dla n=0 jest to mniejsze.
11 lut 09:21
Natalia: @Blee jak to widzisz?
11 lut 09:57