matematykaszkolna.pl
Udowodnij, że Natalia: Udowodnij, że
π ex2+1 

≤ ∫10

dx≤ e
2 sinx2+1 
11 lut 07:30
Natalia: up
11 lut 08:35
Blee: Spokojnie Natalio. Jest niedziela rano. Nie mamy tutaj jakis dyżurów 24godziny na dobę, aby zawsze ktoś był co da rozwiazanie.
 e + e e + 1 
Oszacowanie z góry latwo wykazać ponieważ e =

>

= f(1) natomiast
 2 2 
limx−>0+ f{x} = 0 Wiec funkcja ta wyznacza figure o mniejszym polu niz pole prostokata o wymiarach e na 1.
11 lut 08:44
Blee: Nad szacowaniem z dolu trzeba sie chwile zastanowoc. Masz jakies pomysly? Cos juz probowalas zrobic?
11 lut 08:45
Natalia: hmm, wiesz, ja generalnie nie wiem jak to interpretować na takich bardziej skomplikowanych przypadkach. Mamy do czynienia z całką. Użyłeś tu skrótu myślowego, jakbyś chciał po prostu żywcem funkcję spod całki porównać z e. Rozumiem, że po prostu tutaj w pamięci licząc wiemy, że kiedy cała funkcja będzie nam się równała e, to całka z niej będzie równa ∫e = e∫1 = e*x, a dla naszego |10 jest to w dalszym ciągu 1*e−0*e=e. Ok mogę się zgodzić. Natomiast do prawej strony będziemy chyba musieli sobie podwinąć całkę w szereg i coś ciekawego
 ex2 1 
zrobić... rozbić na 2 ułamki

+

i jakoś spróbować to
 sinx2+1 sinx2+1 
policzyć? Zaraz się zabieram za podobny pomysł, po prostu mam problemy jeszcze z interpretacją całości zagadnienia.
11 lut 09:08
Natalia: lewej strony* wybacz.
11 lut 09:08
Natalia: ale z kolei jak mam do czynienia z takimi dwoma całkami to liczenie może być ciężkie , może jeszcze spróbuję przez części, a co jakby wprowadzić tu szeregi?
11 lut 09:12
Natalia:
 en2+1 
może jakby tą całkę przedstawić jako (od 0 do )∑

? Coś w tym stylu?
 sinn2+1 
11 lut 09:14
Natalia:
 1+1 
no wtedy mamy sobie coś a'la 1 ≤sin+1≤ 2. I wtedy dla n=0 mamy

co jest większe niż
 2 
 π 

ale coś tu chaosu za dużo.
 2 
11 lut 09:19
Natalia:
 e1+1 π 
boże, co ja piszę, miało być

jest większe niż

. A szereg powinien być po n a
 2 2 
nie po . Czyli wtedy dla n≥1 się to zgadza, dla n=0 jest to mniejsze.
11 lut 09:21
Natalia: @Blee jak to widzisz?
11 lut 09:57