Monotoniczność funkcji
Ania: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
A) f(x) =x3+x po przyrownaniu pierwszej pochodnej do 0 wyszła mi sprzeczność. Jak narysować
wykres?
B) f(x) = (x−3)/√x po przyrownaniu pierwszej pochodnej do 0 wyszło mi x=−6 które nie należy
do dziedziny. Też nie wiem jak narysować wykres 😐 pomóżcie, proszę
11 lut 00:29
Ice Tea: a) nie wychodzi sprzeczność, x=0
11 lut 00:41
Ice Tea: b) po przyrównaniu mianownika do zera, x−3=0, x=3
11 lut 00:42
Ania: Dziękuję, zaraz spróbuję poprawić błędy 😊
11 lut 00:46
Basia:
ad.A
f'(x) = 3x2+1
f'(x) jest stale dodatnia; funkcja f(x)=x3+x jest stale rosnąca
od −∞ przez punkt (0,0) do +∞
nic mądrzejszego tutaj nie wymyslisz
12 lut 04:15