matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Klaudia:
Które wyrazy ciągu an są ujemne, a które są większe od 3? an = 4sin(n*(π/2)) Baaardzo proszę o pomoc, męczę się z tym już chyba z 40 min
10 lut 23:10
Basia:
a
n
<0
nπ
4sin
<0
2
π
sin(n*
)<0
2
π
argumenty to wielokrotności
2
π
sin(n*
)=1 dla n=.....−7,−3,1,5,9,.....
2
π
sin(n*
)=−1 dla n=.....−9,−5,−1,3,7,11,....
2
czyli −1 mamy dla n=4k+3 a
n
>3
π
4sin(n*
)>3
2
π
3
sin(n*
)>
2
4
π
czyli musi to być sin(n*
)=1
2
a tak jest dla n=4k+1
10 lut 23:25
Klaudia:
Dziękuję
10 lut 23:53