s
Patłyk2703: Wyznacz promień zbieżności i obszar zbieżności zespolonego szeregu potęgowego.
∞
n=0
10 lut 22:17
Adamm: | | (2+i)2n | | |2+i|2n | |
| |
| zn|= |
| |z|n= |
| | n2+i | | |n2+i| | |
n√(5|z|)n/√n4+1→5|z|
szereg zbieżny dla |z|<1/5
10 lut 22:20
Adamm:
szereg może być zbieżny dla niektórych wartości spełniających |z|=1/5
trzeba to sprawdzić
10 lut 22:27
Adamm: | | 1 | |
dla |z|=1/5 szereg ∑ |
| jest zbieżny |
| | √n4+1 | |
czyli mamy już cały obszar
|z|≤1/5
10 lut 22:33
Patłyk2703: nie powinno być w mianowniku √n4−1 ? to −1 bierze się z i2 a i2=−1 c'nie?
11 lut 02:03
Adamm: nie
11 lut 02:37
Adamm:
|n2+i|
jaka jest część rzeczywista? n2
jaka jest część urojona? 1
=√(n2)2+12
rozumiesz?
11 lut 02:39
Patłyk2703: przepraszam, rozumiem

przecież to jest qrwa moduł, a nie potęgowanie liczby zespolonej
11 lut 03:45