matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
GEOMETRIA
XDDDDDD:
W trapezie rownoramiennym abcd poprowadzono wysokosc ce. oblicz pole trapezu jezeli ae=8 i ce=3.
10 lut 22:03
Basia:
odcinamy tr.BEC i dokładamy go do AD prostokąt AECF ma takie samo pole jak trapez P=8*3=24
10 lut 22:14
Eta:
s −− długość środkowej trapezu
a+b
a−b
s=|AE|=
, |EB|=
bo |AE|+|EB|=a
2
2
a+b
P=
*h= |AE|*h = 8*3=24
2
10 lut 22:46