Podaj wartość tangensa kąta "alfa" + braki w wiedzy na temat trygonometrii
Fuchs: Zadanie: Jedno ramię kąta "alfa" zawiera się w dodatniej półosi OX, a drugie leży w II ćwiartce
układu współrzędnych i zawiera się w prostej o równaniu y= −
23x. Podaj wartość tangensa
kąta "alfa".
Pytanie: Witam wszystkich, mam problem (a nawet trzy). Po pierwsze, nie jestem pewien czy
dobrze rozumiem pojęcia sinusa i cosinusa. Czy sinus to współrzędna "igrekowa" punktu, który
znajduje się na przecięciu ramienia kąta (tego, który nie zawiera się w osi układu
współrzędnych) z okręgiem jednostkowym, a cosinus to współrzędna "iksowa" tego punktu? Czy
jeśli liczę sinus i cosinus kąta, to w praktyce szukam współrzędnych właśnie tego punktu i to
właśnie jest sedno tych obliczeń? Po drugie: Obliczyłem tangens kąta, o który pytają w
zadaniu. Wyszło mi −
23. Najpierw policzyłem wartość funkcji f(x)= −
23x dla
argumentu −1, ponieważ okrąg jednostkowy będzie przechodził przez punkt P(−1,0), a następnie
podzieliłem wynik (
23 ) przez −1 i otrzymałem tangens kąta alfa. Wynik zgadza się z
odpowiedziami z tyłu książki, ale jest tam również dopisek: Współczynnik kierunkowy prostej
równy jest tangensowi kąta nachylenia prostej do osi OX, więc tg"alfa"= −
23. Nie wiem
czy to jest jakaś ogólna reguła, ale jeśli tak, nie wiem z czego ona wynika. Czy ktoś mógłby
mi to wytłumaczyć?

Trzeci problem polega na tym, że w właściwie nie wiem czy dobrze
myślałem podczas rozwiązywania tego zadania i czy poprawny wynik nie wyszedł mi przypadkiem.
Bardzo proszę o pomoc.
10 lut 21:16
Basia: wszystko co piszesz jest zgodne z prawdą, ale strasznie sobie życie komplikujesz
jeżeli masz prostą y=ax+b to tgα=a gdzie α − kąt nachylenia prostej do osi OX
jeżeli chodzi o definicje funkcji trygonometrycznych radziłabym oswoić się
z definicją nieco bardziej ogólną
| | y | | x | | y | | x | |
sin α= |
| ; cos α= |
| , tg α= |
| ; ctg α= |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
gdzie P(x,y) dowolny ≠O punkt na końcowym ramieniu kąta
r=|OP|
10 lut 21:25
Fuchs: Aha, chyba rozumiem. Czyli gdybym zamiast f(x)=−23x miał f(x)=−23x + 1, to nie
powinienem, analogicznie do tego co robiłem wcześniej, liczyć f(−1)=53, a potem dzielić
tego przez −1, i twierdzić, że policzyłem tangens, bo teraz wykres znajduje się o 1 wyżej i
jego drugie ramie nie leży już na osi OX, tylko na y=1? Czyli dalej tangens będzie równy
−23 tylko cały wykres będzie wisiał wyżej? Tylko w takim razie, co liczyłem dzieląc
53 przez −1? I jak (jeśli dobrze rozumiem co się dzieje na wykresie) mam to wszystko
zapisać za pomocą obliczeń?
10 lut 22:19
Basia:

| | 2 | |
niebieska prosta to Twoja prosta y=− |
| +1 |
| | 3 | |
jej kąt nachylenia do OX to α
| | 5 | |
dzieląc |
| przez −1 policzyłeś tgβ (ten zaznaczony na czerwono) |
| | 3 | |
10 lut 22:28
Basia: zauważ, że proste
są równoległe
ich kąty nachylenia do OX muszą być równe
10 lut 22:30
Fuchs: Aha, i ramię kąta β zawierałoby się w prostej o równaniu f(x)=−
53x, gdyby ta została tu
uwzględniona

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
10 lut 22:36
Basia:
10 lut 22:39