Wykonaj wskazane działania i zapisz wynik w postaci potęgi liczby 5
Jakub: Witam, mam problem z tym zadaniem, bardzo bym prosił o wytłumaczenie krok po kroku będę bardzo
wdzięczny

Oto zadanie:
:
| 1003√0,2−3 + √√5 * 25 * 50,75 | |
| |
| 4√125 * √0,25 : 5−0,25 | |
10 lut 20:51
the foxi:
Czy wyrażenie dobrze przepisałeś?
10 lut 21:02
Jakub: Tak
10 lut 21:09
the foxi:
| | 1 | |
Licznik: 100*(( |
| 3)1/3)+51/4*52*53/4=20+53=5(4+52) |
| | 5 | |
| | 1 | |
Mianownik: 53/4*(( |
| )5)1/2:5−1/4=5*5−5/2=5−3/2 |
| | 5 | |
Musiałem coś poplątać, bo ta czwórka strasznie przeszkadza, ale grunt to pozamieniać wszystkie
liczby na piątki...
10 lut 21:13