Podnoszenie obustronnie do kwadratu
Szybki: Witam, mam pytanie dotyczące wykazywania.
Mam liczby wykazać, że √3+2√2 + √3−2√2 = 2√2
Czy w takiej sytuacji mogę podnieść równanie obustronnie do kwadratu i wtedy z lewej strony
otrzymam wzór skróconego mnożenia?
Pytam, ponieważ spotkałem się z informacją, że przy wykazywaniu nie mogę nic robić z prawą
stroną równania i zwątpiłem.
10 lut 20:46
Hard to imagine: 3+2√2=(√2+1)2
10 lut 20:49
Szybki: Wiem, aczkolwiek czy wykazanie poprzez podniesienie obu stron do kwadratu też jest poprawne?
10 lut 20:51
Basia: możesz podnosić do kwadratu, bo obie strony są liczbami i wiemy, że są dodatnie
nie możesz, jeżeli nie masz pewności co do znaku którejkolwiek ze stron
10 lut 20:52
Szybki: W końcowym wyniku (po podniesieniu obustronnie do kwadratu) wykaże, że 8=8 stąd moje
wątpliwości.
10 lut 20:56
Satan: Albo odrobinę inaczej.
Niech: √3 + 2√2 + √3 − 2√2 = x, gdzie x ≥ 0. Wtedy:
3 + 2√2 + 2√(3 + 2√2)(3 − 2√2) + 3 − 2√2 = x2
6 + 2 = x2
x2 = 8 ⇒ x = 2√2 ⋁ x = 2√2, ale x ≥ 0, więc x = 2√2
10 lut 20:56
Basia: Tak jak zrobił
Satan jest elegancko
Szybki dostałeś 8=8 czyli równanie prawdziwe, a ponieważ równania są równoważne to
początkowe też jest prawdziwe
10 lut 21:00
Szybki: Bardzo dziękuje za rozwianie wątpliwości.
10 lut 21:05
Satan: Tam minusa zjadłem przy jednym rozwiązaniu dla x, ale wiadomo, o co chodzi
10 lut 21:12