matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji z wartościa bezwzględna
kubaa:
Witam czy ktoś pokaże mi jak rozwiązać granicę funkcji z wartością bezwzględną ? Dla przykładu
/x−1/
lim
x−1
x−>1 PS. /.../ − wartość bezwzględna
10 lut 20:38
Basia:
|x−1|
x→1
−
⇒ x<1 ⇒ x−1<0⇒|x−1|=−(x−1) ⇒lim
x→1
−
=
x−1
−(x−1)
lim
x→1
−
= lim
x→1
−
(−1)=−1
x−1
|x−1|
x→1
+
⇒ x>1 ⇒ x−1>0⇒|x−1|=(x−1) ⇒lim
x→1
+
=
x−1
(x−1)
lim
x→1
+
= lim
x→1
+
(1)=1
x−1
|x−1|
lim
x→1
nie istnieje
x−1
10 lut 21:33