.
Nmn: Załóżmy że mamy coś takiego
Wybieramy liczbę od 0 do 150, z 0 włącznie.
Za każdym razem, dostajemy wiadomość czy szukana liczba jest większa czy mniejsza.
Mamy 5 prób.
Jaka jest najbardziej optymalna strategia.
10 lut 20:26
PW: A jeśli trafimy, to jaką wiadomość otrzymamy?
10 lut 20:48
Nmn: Przepraszam.
Jeśli trafimy, to wygraliśmy, gra zakończona sukcesem.
10 lut 20:50
PW: A jaka może być strategia oprócz
− sprawdzenia n1=75 |(najbliżej środka zbioru możliwych liczb); trafiliśmy − koniec;
− na podstawie komunikatu mówiącego, czy 75 jest większa, czy mniejsza, strzelać najbliżej
środka przedziału od 0 do 74 albo przedziału od 76 do 150, to znaczy n2=37 albo n2=113;
trafiliśmy − koniec;
− na podstawie komunikatu, czy liczba wybrana w drugim kroku jest większa, czy mniejsza, wybrać
odpowiedni przedział i znów celować najbliżej środka
itd.
10 lut 21:08
Satan: Czyli możemy zrobić podział: 0 50 100 150
Teraz wybrałbym liczbę 50 lub 100, dzięki temu w maksymalnie dwóch ruchach bym wiedział, w
jakim przedzale leży liczba. Trzeci, bądź drugi ruch − w zależności od trafienia − wybrałbym
znów którąś środkową liczbę z przedziału, w którym leży ta liczba. Dzięki temu po dwóch/trzech
ruchach znam 25−cio liczbowy przedział, w którym leży szukana liczba. A potem to już czyste
szczęście. Może ktoś wymyśli coś lepszego
10 lut 21:08
Nmn: Po prostu nie wierzę że takie podejście jest najlepsze.
Może istnieje inne, lepsze od niego.
Wybieranie liczby środkowej jest bardzo intuicyjne, ale czy na pewno najlepsze?
10 lut 21:11
PW: Najlepsza strategia to taka, przy której szukaną liczbę zamkniemy w najkrótszym przedziale.
Trzeba by wykonać obliczenia, np. w jakim przedziale zamknie x po 5 próbach strategia
Satana, a w jakim dzielenie na pół. Sprawdź np. dla x=2.
Takie strategie to pewnie jakaś poważna teoria, ale nigdy tego nie zgłębiałem. Trzeba by
rozpatrywać wszystkie możliwe lokalizacje x i różne decyzje w kolejnych krokach.
10 lut 21:29
Nmn: Strategia Satana jest lepsza dla tego przypadku, wydaje mi się
że będzie lepsza od dzielenia na pół.
10 lut 21:39
Pytający:
Satan, Twoja strategia nie jest lepsza dla tego przypadku. Według tej strategii po
pierwszej próbie mamy szansę 50/151, że ograniczymy się do 50 liczb i 100/151, że ograniczymy
się do 100 liczb. Średnio po nietrafieniu w pierwszej próbie ograniczymy się do
50/150*50+100/150*100≈83,33 liczb. Dzieląc po równo średnio po nietrafieniu w pierwszej próbie
ograniczymy się do 75/150*75+75/150*75=75 liczb. Można by liczyć to samo po kolejnych próbach
i też będzie gorzej.
Średnio najwięcej trafimy strategią: w 4 próbach "w środek", a w ostatniej obojętnie.
11 lut 00:06
Nmn: Przyznam że ma to sens. Dziękuję
11 lut 00:16