c++
C++: Dobry wieczór

Zadanie z C++
Napisz program, który wypisze na ekranie informację czy wprowadzona liczba całkowita
(unsigned int) dzieli się przez sumę swoich cyfr
10 lut 20:26
yw:
bool funkcja(int cyfra) //moze byc rowneiz(unsigned int cyfra)
{
int suma=0;
int temp = cyfra;
while(temp!=0)
{
suma+=temp%10;
temp/=10;
}
if(cyfra%suma==0) return true;
return false;
}
int main()
{
int liczba;
cout<<"Podaj liczbe do sprawdzenia: ";
cin>>liczba;
if(funkcja(liczba)) cout<<"Podana liczba sie dzieli przez sume swoich cyfr\n";
else cout<<"nie dzieli ... \n";
return 0;
}
10 lut 21:43
yw: niestety(lub stety) jedyny sposob zeby sie nauczyc programowania to − programowanie.
nie ma innego sposobu.
10 lut 23:05