Asymptoty ukośne
Ania: Mam wyznaczyć asymptoty funkcji o wzorze y=(5|x3|)/(9−x2). Pionowe wyszły mi poprawnie,
ukośne też. Ukośne maja równania y=5x i y=−5x. Skad mam wiedzieć, która jest lewa, a która
prawa?
10 lut 19:33
PW: Po granicy funkcji w +∞ i w −∞.
10 lut 19:42
Ania: Mam lim przy x−> +−∞. Zawsze tak pisze... 😐 poza tym wydaje mi się, że nawet gdybym rozbiła te
granice osobno dla − ∞ i osobno dla +∞ to wyszło by tak samo i znów pojawiły się problem z
określeniem, czy to prawa czy lewa
10 lut 20:08
PW: Dla dostatecznie dużych co do wartości bezwzględnej x funkcja przybiera wartości ujemne, nie ma
więc potrzeby rysować dla obu asymptot tych ich części, które leżą ponad osią OX. Narysuj
tylko półproste i będzie widać.
10 lut 20:16