zadanie
Helena Paździochowa: ZAdanie z prawdopodobieństwa: Moja sąsiadka pani Halinka rzuca trzy razy sześcienną
kostką.Oblicz prawdopodobieństwo że otrzyma sumę oczek mniejszą od 9 jeśli otrzymała w trzech
rzutach dwa razy taką samą liczbę oczek
10 lut 19:31
Helena Paździochowa: HALO
10 lut 19:43
yw:
3 rzuty, suma oczek < 9
wiemy, ze w dwoch pierwszych dostala te sama liczbe oczek, zatem
1) jesli to byly dwie jedynki, to suma oczek < 7 czyli na trzeciej dowolna liczba oczek.
| | 4 | |
2) jezeli dwojki to suma < 9−4=5, zatem mozemy wyrzucic tylko od 1−4 czyli |
| |
| | 6 | |
| | 2 | |
3) jezeli trojki to < 9−6 = 3 , zatem wyrzucamy 1−2, stad |
| |
| | 6 | |
4) jezeli czworki to < 9−8 = 1, zatem nie mozemy nic wyrzucic − 0
5) i 6) to 0.
| 1 | |
| to wybor czy wyrzucila dwie jedynki, dwie dwojki, dwie trojki, ... , dwie szostki |
| 6 | |
zatem
| 1 | | 4 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| * (1+ |
| + |
| +0+0+0) = |
| (1+1)= |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
<<<< wielce prawdopodobne ze to bledne rozwiazanie >>>>
10 lut 20:01
iteRacj@:
mój wynik niestety inny
P(H) − prawdopodobieństwo, że sąsiadka otrzyma sumę oczek mniejszą od 9, jeśli otrzymała w
trzech rzutach dwa razy taką samą liczbę oczek
| | | |
6* | =30 ilość wyników trzech rzutów kostką, w których otrzymujemy na dwóch kostkach takie |
| | |
same wyniki a na trzeciej inny wynik
a/ wyrzucono dwie jedynki → trzeci wynik dowolny → 6 możliwości
b/ wyrzucono dwie dwójki → trzeci wynik 1,2,3,4 → 4 możliwości
c/ wyrzucono dwie trójki → trzeci wynik 1,2 → 2 możliwości
w sumie 6+4+2=12
10 lut 20:27
Mila:
A− suma oczek mniejsza od 9
B− w trzech rzutach 2 razy otrzymała taką samą liczbę oczek
(1,1,x), x∊{2,3,4,5}
(2,2,x), x∊{1,3,4}
(3,3,x), x∊{1,2}
10 lut 20:48
Mila:
Błąd w rachunkach, nie napisałam znaku mnożenia.
10 lut 20:52
Basia: a bo ja wiem? czy (1,1,1) spełnia warunki zadania?
dokładnie w dwóch rzutach ta sama liczba oczek czy niekoniecznie?
10 lut 21:05
Basia: iteRacja@
(1,1,x) (1,x,1) (x,1,1) czyli jeszcze razy 3
poza tym jeżeli przyjmujemy, że dokładnie dwie takie same to
dwa razy 1 i 2,3,4,5,6 czyli 5 możliwości
itd. tak jak
Mila liczyła
10 lut 21:18
iteRacj@: dzięki!
10 lut 21:44