Indukcja matematyczna
Maciek: Witam, proszę o pomoc z zadanie. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Zadanie: Udowodnij przez indukcję matematyczną, że dla każdego n > 17 prawdziwa jest
nierówność:
2n > n2 + 7n + 4
10 lut 19:18
Ania: Musisz to zrobić poprzez indukcję?
10 lut 19:45
Maciek: jak na razie mam takie coś:
sprawdzam dla n=18
218 > 182 + 7*18 + 4
262144 > 454 prawda
2n+1 > (n+1)2 + 7*(n+1) + 4
sprawdzam
2n > n2 + 7n + 4 /*2
2n+1 > 2n2 + 14n + 8
10 lut 19:52
Janek191:
2n > n2 + 7 n + 4
Dlaczego jest n > 17
jak nierówność jest prawdziwa już dla n = 7 ?
27 = 128 > 49 + 49 + 4
10 lut 19:57
a@b:
dla n=18 zachodzi
Założenie indukcyjne
dla n=k 2k>k2+7k+4
Teza indukcyjna
dla n=k+1 2k+1>(k+1)2+7(k+1)+4
Dowód indukcyjny:
2k+1= 2*2k > 2k2+14k+8 > k2+9k+12= (k+1)2+7(k+1)+4
zatem..........
10 lut 20:08
Maciek: Janek191, wykładowca tak sobie wymyślił
a@b głupie pytanie, ale czy po "zatem" powinno coś jeszcze być?
10 lut 20:12
a@b:
zatem.............
komentarz,że taka nierówność jest prawdziwa dla wszystkich naturalnych n>17
10 lut 20:14
Maciek: ok, wielkie dzięki
10 lut 20:15