Równianie z parametrem i modułem
Sylwia: Hej. Proszę o pomoc w wykonaniu zadania w miarę krok po kroku.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: x2 − (|m| + 1)x + m2 = 0 ma
dokładnie 1 rozwiązanie
10 lut 19:00
a@b:
Δ=0
10 lut 19:20
Filip: m>0 i m<0 i liczysz Δ dla tych przedziałów, wyznaczasz miejsca zerowe i uzgadniasz które
rozwiązania należą, a które nie
10 lut 19:29
Sylwia: a jak moduł opuścić? rozbicie na dwa m>0 i m<0 już wystarczy?
10 lut 19:31
PW: Nie należę do Sekty Wielbicieli Delty, więc zaproponuję inne rozwiązanie.
Równanie kwadratowe podane w treści zadania ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy powstało z
równania
x
2=0
w wyniku "przesunięcia wykresu równolegle do osi OX", to znaczy podstawienia
x → x−p, p∊R.
Przybiera wówczas postać
(x−p)
2=0
x
2−2px+p
2=0.
Musiałoby być więc
Z drugiego równania wynika m=−p lub m=p, co podstawione do pierwszego z równań daje
−2m=|m|+1 lub 2m=|m|+1.
Rozwiązaniem pierwszego z tych równań jest m
1=−1, zaś drugiego m
2=1.
Sprawdzenie:
− dla m=1 badane równanie ma postać x
2−2x+1−0, tzn. (x−2)
2=0 − jedynym rozwiązaniem jest
liczba 2.
− dla m=−1 mamy identyczne równanie jak wyżej.
10 lut 19:34
Sylwia: to strasznie skomplikowane
10 lut 19:37
a@b:
Δ= (|m|+1)2−4m2=0
(|m|+1+2m)(|m|+1−2m)=0
|m|=−2m−1 v |m|= 2m−1
dla −2m−1≥0 v 2m−1≥0
m≤−1/2 v m ≥1/2
m=−2m−1 v m= 2m+1 v m=2m−1 v m= −2m+1
teraz dokończ samodzielnie
10 lut 19:41
PW: Sylwio, a o przesuwaniu wykresów uczyłaś się tylko po to, żeby rozwiązywać zadania
zaczynające się od słów "Wykres funkcji f przesunięto o wektor...".
A wszystkie zadania, w których jest x2 musimy rozwiązywać za pomocą delty?
A gdyby po lewej stronie był wielomian trzeciego stopnia z parametrem m i identyczne polecenie,
to niestety nie można byłoby zastosować nieśmiertelnej delty, a rzastosowanie przesuwanie
wykresu mogłoby coś dać.
10 lut 19:51
Satan: Albo:
Δ = −3m
2 + 2|m| + 1
| | 1 | |
Δ' = 16, √Δ' = 4 ⇒ m1 = 1; m2 = − |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
|m| = 1 ⋁ |m| = − |
| ⇒ m = 1 ⋁ m = −1 |
| | 3 | |
I dodając coś od siebie − słuchaj, co mówi
PW. Trzeba się uczyć różnych rozwiązań, bo
liczenie delty nie zawsze jest najwygodniejszym sposobem. Tak samo warto czasami pokombinować
z postacią kanoniczną, zależy od parametrów w równaniu
10 lut 20:04
Sylwia: a to z czego −3m
2 + 2|m| + 1
10 lut 20:12
Satan: Już tłumaczę.
Mamy równanie: x
2 − (|m| + 1)x + m
2 = 0
Liczymy Δ: Δ = (|m| + 1)
2 − 4m
2 = |m|
2 + 2|m| + 1 − 4m
2
I teraz wykorzystujemy fakt, że: |m|
2 = m
2.
Ogółem deltę w takim wypadku możesz zapisać jako: −3|m|
2 + 2|m| + 1 lub jako −3m
2 + 2|m| + 1,
przy czym oba zapisy są sobie równe
| | 1 | |
Co do wyników. Wychodzą miejsca zerowe 1 oraz − |
| , ale zmienną jest |m|. |
| | 3 | |
A jako, że |m| ≥ 0, uwzględniamy tylko rozwiązanie |m| = 1. W razie wątpliwości − pytaj śmiało
dalej
10 lut 20:22
a@b:
No i tym razem
Satan "przeciwnik" delty
"dołożył" Ci jeszcze jedną deltę z kreską
10 lut 20:23
Satan: Ja po prostu stwierdzam, że warto używać różnych metod

Sam zwykle liczę deltę lub używam
kanonicznej
10 lut 20:58