układ równań liniowych
Filip: Dla jakich wartości parametru p podany układ równań liniowych ma rozwiązanie?
Znaleźć te rozwiązania.
(2p+1)x + 4y = 3p
2x + 3y = p + 1
px + y = p
Proszę o pomoc
10 lut 18:58
Basia:
y = p−px
(2p+1)x+4(p−px)=3p
(2p+1)x + 4p−4px = 3p
(2p+1−4p)x = −p
(1−2p)x = −p
| | 1 | | −1 | |
dla p= |
| mamy 0*x= |
| sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
| | p2 | | 2p2−p−p2 | | p2−p | |
y = p − |
| = |
| = |
| |
| | 2p−1 | | 2p−1 | | 2p−1 | |
no i trzeba sprawdzić co z drugim równaniem
3p
2−p = (p+1)(2p−1)
3p
2−p = 2p
2−p+2p−1
p
2−2p+1=0
(p−1)
2=0
p−1=0
p=1
tylko dla
p=1 układ ma rozwiązanie
10 lut 22:06
Filip: Dziękuje!
10 lut 22:32
Eta:
Można też tak:
3/ px=p−y to 2px=2p−2y
1/ 2px+x+4y=3p ⇒ 2p−2y+x+4y=3p
x+2y=p /*(−2)
2/ 2x+3y=p+1
1/ −2x−4y=−2p
+−−−−−−−−−−−−−
−y= −p+1 ⇒ y=p−1 to x=p−2(p−1) ⇒ x=2−p
x=2− p i y=p−1
i px=p−y ⇒ p(2−p)=p−p+1 ⇒ p2−2p+1=0 ⇒ (p−1)2=0 ⇒ p=1
Dla p= 1 x=2−1=1 i y= 1−1=0
============================
10 lut 22:37