Rozwiązać układ równań liniowych
olo: | ⎧ | x=x+2y−z−5t=−2 | |
| ⎜ | 2x+y+0−4t=2 | |
| ⎨ | −2x+y+z+0=1 |
|
| ⎩ | 0−y+2z+2t=6 | |
wstawiam do macierzy i mnoże 2 i 3 wiersz przez pierwszy
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 2 1 0 −4 | 2 ]*−2
[ −2 1 1 0 | 1 ]*2
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
otrzymuje
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 0 −4 2 6 | 2 ]
[ 0 5 −1 −10 |−3 ]
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
zamieniam 2 wiersz z 4 oraz mnoże 3 i 4 wiersz przez 2
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
[ 0 5 −1 −10 |−3 ] *5
[ 0 −4 2 6 | 2 ] *−4
otrzymuje oraz dziele 3 wiersz przez 9
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
[ 0 0 9 0 | 27 ]:9
[ 0 0 −6 −2 | −18 ]
otrzymuje oraz mnoże wiersz 4 przez 3 wiersz
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
[ 0 0 1 0 | 3 ]
[ 0 0 −6 −2 | −18 ] *6
otrzymuje
[ 1 2 −1 −5 | −2]
[ 0 −1 2 2 | 6 ]
[ 0 0 9 0 | 27 ]:9
[ 0 0 0 −2 | 0 ]
jeżeli wszystko dobrze zrobiłem to jak podstawić to teraz do układu równań?
10 lut 18:42
PW: Rachunków nie sprawdzałem.
Coś robisz, ale czy wiesz po co? Ta metoda nie polega na "podstawianiu do układu równań".
Z jakiego twierdzenia chcesz skorzystać? Przeczytaj je uważnie.
10 lut 18:49
Mariusz:
Układ z macierzą trójkątną łatwo rozwiąże właśnie metodą podstawiania
Zapisz układ równań po eliminacji w tej postaci co miałeś na początku i podstawiaj
Podstawianie zaczynasz od ostatniego równania i to co wyliczysz
podstawiasz do przedostatniego równania aż dojdziesz do pierwszego równania
Możesz też eliminację poprowadzić do uzyskania macierzy jednostkowej
(jedynki na głównej przekątnej zera poza główną przekątną)
11 lut 08:34