Wyznaczyć wartości własne macierzy dla najmniejszej wartości
olo: [8 −6 0]
A=[9 −7 0]
[6 −4 0]
Wyliczam z Sarusa = λ(−λ2+λ+2) co daje x1=−1 i x2=2
λ=−1
[9 −6 0]
[9 −6 0] − wykreślam wiersz (i tutaj pytanie mogę to zrobić, skoro są dwa takie same?)
[6 −4 1]
otrzymuje
[9 −6 0]:3 (dziele przez 3)
[6 −4 1]
[3 −2 0]
[6 −4 1] mnoże przez −2 pierwszym wierszem
otrzymuje
[3 −2 0]
[0 0 1]
i teraz (o ile dobrze wyliczyłem wcześniej) nie wiem jak zapisać to jako układ równań mam 2
wiersze i 3 niewiadome
10 lut 18:16
Basia: olo co Ty właściwie robisz?
wyznaczyłeś wartości własne i co jeszcze?
co to w ogóle znaczy "wyznacz wartości własne macierzy dla najmniejszej wartości"?
10 lut 18:40
olo: Całe polecenie brzmi "Wyznaczyć wartości własne macierzy dla najmniejszej wartości własnej
wyznaczyć wektory własne".
10 lut 18:43