mat
mat: Korzystajac z pewnego generatora liczb losowych wygenerowano n=10 liczb zgodnie z rozkladem
geometrycznym, a wiec rozkladem dyskretnym o gestosci postaci p
k=p
k(1−p), k=1,2,..., gdzie
p∈(0,1). Otrzymano w ten sposob nastepujace liczby: 3,5,3,2,1,2,6,4,1,2.
Wykorzystujac test chi−kwadrat postanowiono przetestowac hipoteze, ze rozklad generowany przez
ten generator jest rozkladem geometrycznym z parametrem p=0,5.
Na poziomie istotnosci 0,05 przetestuj hipoteze zerowa.
| | (nk−npk)2 | |
Postac statystyki testowej: χ2=∑k=1 do l |
| |
| | npk | |
Postac zbioru krytycznego testu: C=[χ
2α, l−1; +
∞)
Wartosc statystyki testowej:
(mamy l=10 (sumujemy do 10); n=10)
Dla k=1:
n
k=n
1=3;
Dobrze to robie?