Dane jest równanie
Jarek: Dane jest równanie x2+(m+1)x+3m−2=0 z niewiadomą x.
Uzasadnij,że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m.
Liczę po prostu pierwiastki i wstawiam za m?
10 lut 17:55
Jarek: i potem znowu delte?
10 lut 17:56
Basia:
dla x=−3 masz
9+(m+1)*(−3)+3m−2=0
9−3m−3+3m−2=0
4=0
sprzeczność
nie ma takiej wartości m przy której x=−3 byłoby rozwiązaniem równania
10 lut 18:38
PW: Nie wiem co to znaczy "liczę po prostu pierwiastki". Równania nie miewają pierwiastków.
Żeby sprawdzić, czy liczba jest rozwiązaniem równania podstawiamy ją w miejsce niewiadomej
i sprawdzamy, czy otrzymaliśmy zdanie prawdziwe.
Żeby sprawdzić, że liczba (−3) nie jest rozwiązaniem, podstawiamy ją i pokazujemy, że
otrzymaliśmy zdanie fałszywe (dla każdej wartości parametru m).
10 lut 18:40
PW: Jako stary maruda powiem Jarkowi:
− Jeżeli widzisz zadanie z funkcją kwadratową, to nie musisz automatycznie kojarzyć tego z
deltą. Jest taki rozpowszechniony nawyk, ale − jak pokazała Basia − w tym zadaniu można
było nic nie wiedzieć o delcie.
10 lut 18:44
Jarek: Ok rozumiem,tyle odpowiedzi ile osób

a jeśli bym chciał obliczyć to by mi wyszlo
m
1=1
m
2=9
dla m
1:
x
2+2x+1=0
x
0=−2
dla m
2:
x
2+10x+25=0
x
0=−10
Nie mozna byloby zrobic tego zadania w ten sposób też?
10 lut 22:28
Jarek: Chociaz powinienem na poczatku faktycznie sprawdzic co sie stanie po podstawieniu tego −3
10 lut 22:29
Basia: przecież Twoje równanie ma rozwiązanie nie tylko wtedy gdy Δ=0
co dało Ci m1=1 i m2=9
ale także wtedy gdy Δ>0 czyli dla każdego m∊(−∞;1>∪<9;+∞)
jeżeli nawet sprawdzisz co się dzieje dla m=1 i dla m=9
to nadal nie będziesz wiedział czy to −3 nie jest przypadkiem rozwiązaniem dla
m=0 albo m=10 albo m=−1 albo m=11 ..................................
i tak dalej
życia Ci nie starczy na sprawdzanie tego "ręcznie"
10 lut 22:37
Jarek: Ok rozumiem,dzieki za poswiecony czas
10 lut 22:44