rozwiń w szereg potęgowy
Patłyk2703: | | sin(x) | |
rozwiń w szereg potęgowy funkcję, wiedząc, że f(0)=0 i f'= |
| |
| | x | |
| | sinx | |
kombinuję coś, czy by na początku całki nie machnąć z tego |
| i pozniej dopasowac |
| | x | |
wspolczynniki zeby wychodzilo f(0)=0, a co dalej? Jak wtedy ją rozwinąć?
10 lut 17:28
Patłyk2703: po wycałkowaniu wychodzi mi −xcos(x)+sin(x)=f(x)
zgadza się f(0)=0, co teraz z rozwijaniem w szereg?
10 lut 17:40
Adamm:
nie mogłeś tego scałkować
na pewno jest źle
rozwiń sinx/x w szereg i scałkuj od 0 do x
10 lut 17:43
Mariusz:
Ale cała nie jest tutaj potrzebna wystarczy n. pochodną w zerze policzyć
a do tego jest wzór Leibniza
10 lut 17:49
Mariusz:
Tylko może być problem z dzieleniem przez zero ,
może przejście do granicy to załatwi
10 lut 17:53
Patłyk2703: tak, zrobiłem debilny błąd przy całkowaniu, pardon. Dobra zaraz spróbuję rozwinąć w szereg.
10 lut 18:01
Mariusz:
| dn | | π | |
| sin(x)=sin(x+ |
| n) |
| dxn | | 2 | |
| dn | | | dk | | dn−k | |
| (f(x)g(x))=∑k=0n |
| f(x) |
| g(x) |
| dxn | | dxk | | dxn−k | |
Tylko z tym dzieleniem przez zero może być problem
no i ciekawe czy przejście do granicy (być może jednostronnej) go rozwiąże
Jeśli chcesz całkować to najpierw rozwiń podaną pochodną w szereg
10 lut 18:27
Adamm: Mariusz, inaczej
rozwijamy sinx w szereg
mamy rozwinięcie sinx/x
10 lut 19:40
Patłyk2703: | | sinx | |
jezu, nie straszcie, że |
| trzeba będzie z fouriera zrobić  |
| | x | |
11 lut 05:41
Patłyk2703: może ktoś w tym pomóc, wiem jak sinx rozwinąć w szereg, ale sinx/x trochę nie mam pomysłu.
11 lut 06:49
Patłyk2703: | | sinx | |
dobra, już wiem że fourier to debilna moja inwencja twórcza. Ale jak rozwinąć tego |
| w |
| | x | |
szereg?
11 lut 10:47
Patłyk2703: hej, a czy przypadkiem z taylora nie wyjdzie tutaj
| | sinx | | x2 | | x3 | | x4 | |
|
| =1− |
| + |
| − |
| ... ? |
| | x | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | sinx | | x2n−2*(−1)n−1 | |
Czyli |
| =∑ |
| ? |
| | x | | (2n−1)! | |
11 lut 12:19
Patłyk2703: i teraz to sobie całkujemy i mamy zrobione? Proszę pomóżcie
11 lut 12:20