Kombinatoryka oraz stereometria.
piotrovvicz: 1. Ile jest liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach i o parzystej cyfrze tysięcy, setek i
dziesiątek?
2. Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez dwie równoległe przekątne dolnej i górnej
podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest równe 16. Ile wynosi pole powierzchni całkowitej
sześcianu?
10 lut 17:20
Basia:
x1 = 2,4,6,8 (cztery możliwości)
x2 = 0,2,4,6,8 minus to co stoi na x1 (cztery możliwości)
x3 = 0,2,4,6,8 minus to co stoi na x1 i x2 (trzy mozliwości)
x4 = 0,...,9 minus to co stoi na x1,x2 i x3 (10−3=7 możliwości)
czyli: 4*4*3*7
10 lut 17:59
Mila:

P
przekroju=a*p
P
przekroju=a*a
√2
a
2√2=16 /*
√2
2a
2=16
√2 /*3
6a
2=48
√2=P
c
10 lut 18:48