teoriy
Patłyk2703: Cześć moi drodzy, pytanko mam.
jak mam w zadaniu policzyć granicę szeregu np.
∞
n−>
∞ k=0
to wtedy powinienem to interpretować jako obliczenie sumy tego szeregu? albo np jak mam szereg
| | 1 | |
∑ |
| , którego rozwinięcie (w sensie suma, po obliczeniu) daje dla n=∞ ∑=1, i wtedy ten |
| | n(n+1 | |
∑=1 to jest to samo co granica tego szeregu?
Czyli wracając do naszego zadania powinienem policzyć sumę, wtedy mogę sobie zamienić to na
funkcję
| 1 | | x2 | |
| ∑ |
| i policzyć to np całkując czy coś? |
| n | | x3+1 | |
10 lut 16:49
Adamm: ale ten szereg jest rozbieżny
10 lut 16:51
10 lut 16:53
Patłyk2703: no tak, miało być k=0 do n
10 lut 16:56
Adamm: | | 1 | | (k/n)2 | | x2 | |
limn→∞ |
| ∑k=0n |
| = ∫01 |
| dx |
| | n | | (k/n)3+1 | | x3+1 | |
10 lut 16:57
Patłyk2703: ok, ale czy generalnie w takich przypadkach ta granica jest tym samym co suma szeregu? W innych
podobnych przypadkach.
P.S. Dlaczego całka 0 po 1?
10 lut 16:58
Adamm: tutaj nie jest
na drugie pytanie
mamy k/n
| b−a | | k | |
| ∑k=0nf(a+(b−a) |
| ) da nam całkę od a do b |
| n | | n | |
10 lut 17:01
Patłyk2703: ok, czyli takie granice liczymy po prostu metodą trapezu tak? ( o ile się nie mylę ten wzór
jest do trapezu)
10 lut 17:03
Adamm: prostokątów
10 lut 17:05
Patłyk2703: Może sprecyzuję o co mi chodzi, dostałem takie zadanie, nie wiem gdzie mam szukać do niego
materiałów, po wpisaniu "granica szeregu" nic konkretnego nie wyskakuje. Więc pomyślałem, że
to jest to samo co suma. Sednem pytania jest konkretnie w jaki sposób liczyć takie granice,
jakich zagadnień pod to szukać.
10 lut 17:06
Patłyk2703: ok.
10 lut 17:06