matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc pierwiastek z liczby zespolonej
olo:
6
√
−64
|z|=
√
(−64)
2
=64
−64
cos=
=−1
64
0
sin=
=0
64
fi=pi−0=pi
pi+0
pi+0
pi
w0=
6
√
64
*(cos
+isin
)=2*(cos
+isin
6
6
6
pi
√
3
1
)=2(
+
*i)=
√
3
+i
6
2
2
dobrze zaczynam liczyć?
10 lut 16:47
Basia:
dobrze, ale ułatwiłabym sobie trochę
6
√
−64
=
6
√
i
2
*64
= 2
6
√
i
2
= 2
3
√
i
π
π
i = cos
+i*sin
2
2
(π/2)+2kπ
(π/2)+2kπ
3
√
i
= cos
+ i*sin
3
6
dalej tak jak liczysz; podstaw k=0,−1,1 potem mnożysz przez 2 i koniec
10 lut 16:57