matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Vobro:
Udowodnij, że nie istnieje liczba x, dla której zachodzi równość: (log
x
√
2
)
2
+(log
x
√
3
)
2
=(log
x
√
6
)
2
Nie wiem jak zacząć nawet
10 lut 16:43
Basia:
x>0 i x≠1 (log
x
√
2
)
2
= (log
x
√
6
)
2
−(log
x
√
3
)
2
(log
x
√
2
)
2
= (log
x
√
6
−log
x
√
3
)(log
x
√
6
+log
x
√
3
)
√
6
(log
x
√
2
)
2
= log
x
*log
x
(
√
6
*
√
3
)
√
3
(log
x
√
2
)
2
= (log
x
√
2
)*log
x
√
18
/:log
x
√
2
log
x
√
2
= log
x
√
18
√
2
=
√
18
2=18 sprzeczność
10 lut 16:51
Vobro:
Dziękuję
10 lut 16:57