nierówność z arctg
Filip: Wykaż, że dla każdego x∊[0,∞) zachodzi nierówność:
pi/2−xarctgx<1
Uwaga: rozważ osobno przypadki dla x=0 oraz x>0.
10 lut 16:20
Basia: dla x=0
na pewno ta nierówność nie jest prawdziwa
| π | | π | | π | |
| −0*arctg0 = |
| −0*0= |
| >1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
a skoro nie zachodzi dla x=0∊[0;+
∞) to nie może zachodzić
dla każdego
x z tego przedziału
o ile dobrze widzę powinno być
| π | |
| −x*arctgx > 1 dla każdego x∊[0;+∞) |
| 2 | |
10 lut 16:25
Filip: tak dla każdego, ale mam rozważyć też dla x>0
10 lut 16:28
Filip: błąd się wkradł powinno być
x*(pi/2)−xarctgx<1
10 lut 16:38
Basia: a to co innego
10 lut 16:40
Filip: up
10 lut 17:30
Filip: czy wystarczy ze oblicze wartosc w 0, nastepnie napisze ze f. jest ciagla bo jest zlozona z f.
elementarnych i policze granice w +
∞
?
10 lut 17:40
Basia:

f(0)=0
f jest ciągła owszem, ale to niczego nie dowodzi
może być np.tak jak na rysunku
oczywiście tu tak nie jest, to tylko przykład, że
ciągłość i granica w +
∞ raczej niczego nie dowodzą
10 lut 17:47
Basia: ale ciągłość i ekstrema mogą już coś dać
10 lut 17:52
Basia:
| | π | | 1 | |
f'(x) = 1*( |
| −arctgx) + x*(− |
| )= |
| | 2 | | 1+x2 | |
raczej nie tędy droga
10 lut 17:55