Kombinatoryka
Krzysiek60: Zadanie .
Dla jakie najwiekszej wartosci n jest 2n dzielnikiem liczby 1000!.
Wskazowka Przedstaw 1000! jako iloczy dwoch iloczynow liczb parzystych i liczb nieparzystych
Iloczyn liczb parzystych przedstaw w postaci 2k*500! Przeksztalc podobnie 500! i td
10 lut 16:10
Basia: a można innym sposobem?
10 lut 16:15
Krzysiek60: Dzien dobry

Moze pozniej .
Teraz wolabym tak jak w tresci zadania
Ten iloczyn to ma byc 2
k*500!*2
k+1*500! ?
Nie bardzo wiem co mi to da
10 lut 16:18
Basia:
1000! = 1*2*3*....*999*1000 =
(1*3*5*....*999)*(2*4*....*1000)=
(1*3*5*....*999)*2(1*2*....*499*500)=
2*(1*3*5*....*999)*(1*3*...*499)*(2*4*....*250) =
2*(1*3*5*....*999)*(1*3*...*499)*2(1*2*...*125)=
22*(1*3*5*....*999)*(1*3*...*499)*(1*3*...*125)*(2*4*....*124)
i tak dalej aż do skutku
10 lut 16:19
Krzysiek60: To zadanie jest oznaczone jako trudne i jest ono trudne dla mnie
wiec moze cos jasniej jesli mozna ?
10 lut 16:24
Basia: a czego nie rozumiesz?
10 lut 16:26
Krzysiek60: Do 3 linijki rozumiem
10 lut 16:27
Adamm:
[1000/2]=500
[500/2]=250
[250/2]=125
[125/2]=62
[62/2]=31
[31/2]=15
[15/2]=7
[7/2]=3
[3/2]=1
500+250+125+62+31+15+7+3+1=944
2944 jest największą taką liczbą
10 lut 16:27
Krzysiek60: Czesc
Adamm 
Tak jak TY zrobiles to potrafie zrobic , ale dzieki
10 lut 16:30
Adamm: Cześć
10 lut 16:30
Basia: no to teraz tak samo jak 1000! rozpisuję 500!
500!=(1*3*....*499)*(2*4*.....*500)
z drugiego nawiasu znowu wyłączam 2
mam już 22*(te iloczyny nieparzystych)(1*2*....*250)
znowu tak samo
1*2*...*250 = (1*2*....*249)(2*4*....*250)
z drugiego nawiasu znowu wyłączam 2
mam już 23*(te iloczyny nieparzystych)(1*2*....*125)
10 lut 16:32
Krzysiek60: Teraz daj chwile na zastanowienie
10 lut 16:34
Adamm:
tak można też zobaczyć ogólną zasadę, czyli sposób który napisałem
to dobre ćwiczenie
10 lut 16:35
Mila:
Liczymy ile jest "2" w rozkładzie na czynniki pierwsze w iloczynie 1000!
| | 1000 | |
[ |
| ]=500 gdzie: [..] część całkowita liczby |
| | 2 | |
500+250+125+62+31+15+7+3+1=994
1000! jest podzielne prze 2
994
10 lut 16:55
Mila:
Oglądałam film i pisałam, w międzyczasie napisał to samo Adamm.
10 lut 16:57
Basia: Krzysiek tak nie chce
10 lut 16:58
Mila:
Teraz widzę
10 lut 17:17
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Jestem jeszcze na etapie liczenia bo ma przyjechac ziec z Niemiec i trzeba bylo napalic w
piecu
Jak dobrze pojdzie to moze kolo 20 bedzie
10 lut 17:22
Krzysiek60: Dobrze policzone
Nastepne zadanie
Dla jakie najwiekszsej wartosci p jest 5p dzielnikiem 1000!
Wskazowka
Przedstaw 1000! jako iloczyn dwoch iloczynow . liczb niepodzielnych przez 5 i licz podzielnych
przez 5
Ten ostatni przedstaw jako iloczyn ktorego jednyn czynnikiem jest 200! itd
1000! = (1*2*3*4 *6*7*8*9*11*12*13*14*........ 996*997*998*999)(5*10*15*10*.......995*1000)
Tyle co wiem
10 lut 17:45
Krzysiek60:
10 lut 18:08
Basia: wyłącz z drugiego nawiasu 5
masz tam tych liczb 200 czyli będzie
5200*(1*2*3*....*200)
10 lut 18:12
Basia: ale naprawdę to ma Cię tylko doprowadzić do metody, którą już Ci pokazali Adamm i
Mila
10 lut 18:14
Krzysiek60: to z drugiego nawiasu dostane 5*(200!)
10 lut 18:18
Basia:
5200*200!
5*10*15*....*1000 =
5*1*5*2*5*3*.....*5*200 = 5200*200!
chyba Ci przedtem tej potęgi nie przepisałam z kartki
10 lut 18:21
Krzysiek60: I tak to zostawie
Bo na koncu jest zadanie Ile zer koncowych na liczba 1000!
I tymi metodami Adama i Mili wiem jak zrobic
10 lut 18:21
Basia: podzielność przez 10n
10 lut 18:23