wyjaśnienie
Paweł: x=4 v x=6 v x=8 −−− pierwiastki wielomianu W(x)= (x−4)(x−6)(x−8) to:
W(2n)= (2n−4)(2n−6)(2n−8) = 8(n−2)(n−3)(n−4) jest podzielny przez 16 i 24
Skąd te 8 przed nawiasem i jak z tego wywnioskować że jest podzielne przez 16 i 24 ? Chodziło
tu że dla każdej liczby parzystej będzie podzielne.
10 lut 15:24
Jerzy:
W(2n) = 2*(n−2)*2*(n−3)*2(n−4) = 8*(n−2)(n−3)(n−4)
Wielomian: (n−2)(n−3)(n−4) jeest podzielny przez 2 i przez 3 . 2*8 = 16 i 3*8 = 24
10 lut 15:30
Paweł: Skąd wiadomo że podzielny przez 2 i przez 3? i skąd te 2*8 i 3*8 ?
10 lut 16:03
Jerzy:
To iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych , więc dzieli się przez 2 i 3
Jeśli liczba dzieli się przez 2 i 8 , to dzieli się przez 16.Podobnie z 24.
10 lut 16:05
Paweł: Wielkie dzięki za pomoc i wyjaśnienie, pozdrawiam
10 lut 16:12